Doorzoek de website


Contact

-ckvsite-

E-mail: pieterbrongers@hotmail.nl

Evaluatie

De theorie in de les

Over de theorie in de les kan ik me niet veel meer herinneren. Het was juist aan ons de theorie op te zoeken en er een presentatie over en een tekening mee te maken. Aan het begin van het project heeft de docent volgens mij wel uitleg gegeven over beeldende kunst. Ik denk niet dat dat een grote meerwaarde had voor de presentatie, want alles wat je over je stroming moest weten, moest je zelf uiteindelijk nog opzoeken.

Van de presentaties die ook als theorie werken, heb ik een paar dingen geleerd. Ten eerste dat er heel veel stromingen en periodes in de beeldende kunst zijn. Het waren er echter zo veel in de les, dat ik er niet heel veel van heb onthouden.

Wat ik wel heb geleerd dat hoe nieuwer de stroming is, hoe minder het precies lijkt op wat er werkelijk wordt geschilderd. Bijvoorbeeld bij pop-art en cobra worden veel rare kleuren en vormen gebruikt, terwijl bij het classicisme en rococo alles precies wordt getekend als wat er nagetekend wordt.

Daarnaast heb ik geleerd dat als je meer naar het heden gaat, er meer stromingen kwamen die tegenstrijdig waren met de al bestaande stromingen.

De presentaties waren leuk om naar te luisteren en het maken was ook geen grote last. Het hoefde niet heel groot te zijn als bepaalde onderwerpen maar werden besproken.

 

De culturele activiteit

De culturele activiteit vond ik niet leuk om te doen. Het was een redelijk grote opdracht. Ten eerste dat je meerdere schilderijen of andere kunstwerken in het echt moest zijn. Die ging je dan vergelijken en vervolgens maak je over een werk nog een kijkwijzer. Daarnaast heb ik heel weinig interesse in kunst, waardoor het een last was om het te maken en niet iets waarvan ik dacht dat ik er later profijt van zou hebben.

Ik heb geleerd dat schilderijen en beelden op verschillende manieren kunnen worden opgebouwd en een verschillende betekenis hebben.

Wat ik de volgende keer anders zou kunnen doen, is eerder beginnen als ik daar tijd voor heb.

 

Het maken van de praktische opdracht

Ik vond het maken van de praktische opdracht best leuk om te doen. Ten eerste komt het door mijn tekenkwaliteiten en die van mijn groepsgenoten. Alle drie zijn we niet heel goed. Daarom kwamen en grappige tekeningen uit. Daarnaast konden we bepaalde kenmerken van de ander er in verwerken wat ook grappig resultaat opleverde.

Ik vond dat onze tekeningen uiteindelijk best goed waren. De kwaliteit van het tekenen misschien niet maar bepaalde kenmerken van onze stroming hebben we er wel in verwerkt.

Het was heel prettig dat we de praktische opdracht in de les konden doen en dat we er thuis niet mee bezig hoefden. Dat houdt de motivatie veel hoger.

 

De samenwerking

De samenwerking in ons groepje ging gewoon goed. We hadden vrij snel bedacht wie wie ging tekenen, zowel bij het oefenen als bij de daadwerkelijke tekening. We hadden geen onenigheden gedurende het project.

 

Wat hadden we anders kunnen doen?

We waren heel lang bezig met het oefenen met gezichten tekenen er het schetsen van de persoon die we zouden tekenen. Wanneer we nog aan het oefenen waren, waren er mensen al bijna klaar met hun schets voor hun schilderij. Toen we een beetje begonnen te schetsen voor ons uiteindelijke werk, waren er al mensen die om verf vroegen. We hadden dus een beetje sneller kunnen werken om verder te komen met ons werk.

 

Het presenteren van de opdracht aan de klas

Het presenteren was goed te doen. Het voorbereiden van de presentatie kostte niet veel tijd, omdat het geen grote presentatie hoefde te zijn. Daarnaast ging het presenteren ook goed. We wisten waar we het over wilden hebben en deelde onze informatie met de klas.

Ook de samenwerking voor de presentatie ging goed. We maakten afspraken wie wat ging doen. Eén iemand de PowerPoint en wanneer de stroming was ontstaan. De andere twee deden de kenmerken en hoe het was ontstaan e.d. Ik had de PowerPoint gemaakt en de steekwoorden en afbeeldingen van Tom en Gijs had ik op tijd ontvangen.

Een minpunt aan de presentatie waren onze tekeningen. Ze waren nog niet ingekleurd of geverfd. Daardoor betwijfel ik of de mensen onze tekeningen wel goed konden zien.

 

De presentaties van andere groepen

Ik vond de presentatie van de andere groepen ongeveer even goed. Er werd dezelfde soort informatie verteld met een gelijkwaardig niveau en veel hadden dezelfde tijdsduur. Twee presentaties die ik het beste vond, waren die van Dorien en Nienke en Douwe en Remco.

Dorien en Nienke

Deze presentatie was verreweg de beste van allemaal. Er werd veel informatie vertelt met enorm vee voorbeelden. Daardoor heb ik een goed beeld gekregen van de stroming. Bijvoorbeeld wat de stroming kenmerkt en waar het voor werd gebruikt, bijvoorbeeld in reclames. Daarnaast waren de kenmerken in de tekening verwerkt. Dat als je veel rode puntjes zet, de kleur van afstand op huiskleur lijkt. Ook hadden ze erin verwerkt dat kleuren in de tekening niet altijd gelijk zijn als de kleuren in het echt. Dat was weer goed verwerkt in het kenmerkende principe van meerdere dezelfde afbeeldingen die anders worden ingekleurd.

Douwe en Remco

De uitleg van Douwe en Remco over de stroming was heel erg uitgebreid. Ze hadden het over waar het is ontstaan, hoe het gebeurde en hoe de naam daarop is gebaseerd. Ook hadden ze duidelijk vermeld hoe de stroming is gestopt in bestaan.

Daarnaast was de tekening heel duidelijk en waren de kenmerken van de stroming en goed in verwerkt.